Info

På djupet – en podd från Socialstyrelsen

I vår podd djupdyker vi i olika frågor med koppling till socialtjänst och hälso- och sjukvård. Det kan handla om fallolyckor, legitimationer, patientsäkerhet, organdonation, psykisk ohälsa, krishantering, välfärdsteknik, barns rättigheter och mycket, mycket mer.
RSS Feed
På djupet – en podd från Socialstyrelsen
2022
June
March
January


2021
December
November
October
September


2020
December
November
June
May
February
January


2019
November
October
September
June
May
April
February
January


2018
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October


All Episodes
Archives
Now displaying: 2020
Dec 11, 2020

En del av de som insjuknat i covid-19 behöver långvarig rehabilitering för att bli återställda och kunna komma tillbaka efter sjukdomen. Vilka insatser behövs? Och hur ska hälso- och sjukvården svara mot detta behov? Lyssna på Judith Bruchfeld, överläkare och docent i infektionssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, Cecilia Winberg, tillträdande förbundsordförande för professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna, och Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. (2020-12-11)

Nov 13, 2020

En god hälso- och sjukvård förutsätter att det finns en bra samverkan mellan den kommunala hälso- och sjukvården och regionernas hälso- och sjukvård. Vilken betydelse har samverkan haft för att klara utmaningar under covid-19-pandemin? Och vilka lärdomar har dragits? Lyssna på Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, Jeanette Andersson, strateg för nära vård på VästKom, och Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. (2020-11-13)

Nov 2, 2020

Under våren 2020 såg vi att särskilda boenden för äldre drabbades extra hårt av covid-19, med stor smittspridning. Vad låg bakom den dramatiska utvecklingen? Vad har vi lärt oss? Och hur kan de särskilda boendena förbereda sig för att hantera covid-19 framöver? Lyssna på Helena Gustafsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Frösunda omsorg, Maj Rom, projektchef på Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. (2020-11-02)

Jun 25, 2020

Näthandel, bankärenden och smarta telefoner är några exempel på hur vi använder digitala tjänster och artificiell intelligens i vår vardag. Men hur kan användningen av artificiell intelligens (AI) i hälso- och sjukvården användas? Och hur långt har vården kommit? Lyssna på Douglas Spangler, verksamhetsutvecklare inom ambulansvården Region Uppsala, Dick Lindberg och Evamaria Nerell, utredare på Socialstyrelsen. (2020-06-25)

May 14, 2020

Att bli mamma för första gången är en av de mest omvälvande händelserna i livet. Vilka situationer och behov kan uppstå efter en förlossning och vad kan personalen göra för att öka tryggheten hos gravida och nyförlösta kvinnor? Lyssna på Susanne Åhlund, Svenska Barnmorskeförbundet och doktorand vid KI och Emma Lindgren, utredare Socialstyrelsen om hur förlossningsvården kan förbättras och utvecklas. (2020-05-14)

Feb 21, 2020

Cirka en miljon svenskar har alkoholvanor som kan ge hälsoproblem, så kallat riskbruk. Hur kan primärvården arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande genom att ta upp alkoholvanor och ge dem som behöver stödjande behandling? Lyssna på allmänläkaren Suzana Björnstedt Buhovac och Olle Wiklund, psykolog, som leder en epidemiologisk studie om riskbruk av alkohol. Tillsammans med Socialstyrelsens folkhälsoråd Iréne Nilsson Carlsson, diskuterar de frågan.

Avsnittet publicerades första gången 2020-02-21, men är omklippt för att överensstämma med reviderade gränsvärden för riskbruk av alkohol (2023-09-12).”

Jan 24, 2020

Åren 2014–2016 kom närmare 45 000 ensamkommande barn till Sverige. Många av dem mår psykiskt dåligt. Vad har vi lärt oss om den här gruppens behov? Vad har fungerat och vad kan den som möter och stöttar unga ensamkommande behöva tänka på? Lyssna på Henry Ascher, barnläkare, Johan Andersson, psykolog på BUP Region Skåne och Petra Rinman, chef för Kunskapscentrum för ensamkommande barn på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2020-01-24)

1