Det här är avsnitt 3 av 3, som handlar om att patienter ska få vård i tid. Svensk hälso- och sjukvård ligger långt fram i internationella jämförelser. Den enskilt största utmaningen är att många får vänta på vård. Barn och ungdomspsykiatrin är ansträngd på grund av att personalresurserna är begränsade. Vi fördjupar oss i hur vi tillsammans med bland andra svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri har påbörjat ett arbete med att analysera tillgängliga personalresurser och visa på vilket handlingsutrymme olika aktörer har för att adressera problemen.
Lyssna på Susanne Buchmayer specialist i barn- och ungdomspsykiatri, ordförande i svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, Carl-Magnus Forslund, Specialist i barn- och ungdomspsykiatri Region Skåne, vice ordförande svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri och Åsa Olsson, utredare på Socialstyrelsen.
Det här är avsnitt två av tre som handlar om att patienter ska få vård i tid.
Svensk hälso- och sjukvård ligger långt fram i internationella jämförelser.
Den enskilt största utmaningen är att många får vänta på vård.
Vi fördjupar vår kunskap kring en av lösningarna som är god och nära vård och som i sin kärna handlar om att stärka förebyggande tidiga insatser och öppna nya möjligheter för vård utanför akutsjukhusen.
Lyssna på Maria Taranger som ingår i sjukhusledningen Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och är områdeschef för område sex.
Ann-Sofi Isaksson, chef för avdelningen primärvård och regionövergripande verksamheter, koncernstab för uppdrag och produktion, hälsa och sjukvård.
Iréne Nilsson Carlsson, Folkhälsoråd på Socialstyrelsen.
Svensk hälso- och sjukvård ligger långt fram i internationella jämförelser. Den enskilt största utmaningen är att många får vänta på vård, två av tio patienter får vänta längre än den vårdgaranti som finns. Hur kan regionerna lösa det här? Och hur stödjer Socialstyrelsen det arbetet? Lyssna på John Domenstam, enhetschef för produktionsstyrning region Örebro, Patrik Bodeby, verksamhetsutvecklare Akademiska sjukhuset i Uppsala och Caroline Kevin, utredare på Socialstyrelsen.
Screening är en systematisk undersökning av en del av befolkningen för att hitta sjukdomar i ett tidigt skede. I det här avsnittet kommer vi att fördjupa vår kunskap kring screening – varför är det bra men också varför är det inte alltid bra. Många ifrågasätter att det inte screenas för fler sjukdomar och förstår inte varför man behöver gå igenom en omfattande utredning innan en rekommendation om ett nytt screeningprogram tas fram. Lyssna på Anders Tegnell, ledamot i screeningrådet, Ola Bratt, professor i klinisk cancerepidemiologi och Mina Abbasi, screeningsamordnare på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Per Ek, enhetschef på Socialstyrelsen. (2024-05-21)