Hur fungerar vården för personer med depression och ångestsyndrom idag? Varför ökar den psykiska ohälsan hos unga och går det att göra något åt det? Kan dagens digitalisering stjälpa eller hjälpa? Lyssna på Riitta Sorsa, utredare på Socialstyrelsen och Cecilia Svanborg, registerhållare för Svenska Internetbehandlingsregistret SibeR, som utvecklar dessa frågor med utgångspunkt i Socialstyrelsens utvärdering. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2019-12-10)
Olika språk, religion, kulturella traditioner och erfarenhet av migration påverkar mötet med patienten. Hur ser medvetenheten om detta ut? Vad innebär ett interkulturellt perspektiv? Och hur ökar vi kunskapen om interkulturella möten i hälso- och sjukvården? Lyssna på Sofie Bäärnhielm, överläkare och sektionschef på Transkulturellt Centrum, Stockholms läns landsting. Helena Persson, enhetschef på Praktikertjänst Psykiatri Rinkeby, och Eva Britt Lönnback Yilma, utredare på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (191118)
När en patient blir så sjuk att hen blir långtidssjukskriven – vad innebär det för patientens barn? Hur påverkas barnens vardag med en sjuk förälder och hur kan de bli delaktiga, inkluderade och informerade om sin förälders sjukdom? Vad är barnens behov av hjälp och stöd? Lyssna på Charlotte Oja, allmänläkare, Maria Eriksson, professor vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och Merike Hansson, utredare Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2019-10-18).
Unga som placeras på HVB har i regel en beteendeproblematik som medför att de utsätter sig själva och/eller andra för risker. Vad får och kan egentligen personal göra i syfte att skydda barn från att komma till skada och hur kan konflikter och våld på HVB förebyggas? Lyssna på Kristina Bergmark, enhetschef på Mathildagården, HVB hem för flickor och Lisbet Knudson, Biträdande chef på HVB hemmet Magelungen som delar med sig av hur de arbetar. Jenny Jakobsson, utredare på Socialstyrelsen berättar om vårt nya kunskapsstöd. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2019-10 -03).
Den psykiska ohälsan i samhället ökar och många med psykisk ohälsa är även föräldrar. Hur mår deras barn och hur påverkar föräldrars psykiska ohälsa barns psykiska hälsa samt familjeklimatet? Lyssna på Linn Englund, från Maskrosbarn, Ulf Axberg, forskare vid Göteborgs universitet, Gisela Priebe, forskare vid Lunds universitet och Merike Hansson, utredare Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (2019-09-23).
Svensk hälso- och sjukvård har generellt sett mycket bra kvalitet och medicinska resultat, men ändå drabbas patienter av skador som kan undvikas dvs. vårdskador. Alla vårdskador är inte allvarliga, men det är viktigt att förstå vilka skador som ger de allvarligaste konsekvenserna för patienterna så vården kan fokusera på de mest angelägna åtgärderna. Lyssna på Carina Skoglund, sakkunnig patientsäkerhet Socialstyrelsen och Urban Nylén, medicinskt sakkunnig Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen (190628)
Idag är det svårt att få överblick över en patients situation vid vårdtillfället. Informationen om patienten kan vara spridd i olika delar av vården och dokumentationen kan också vara svår att tolka och förstå om den inte har dokumenterats entydigt. Vilka möjligheter har digitaliseringen att strukturera information så att den sparas i en överenskommen struktur med enhetliga begrepp, termer och klassifikationer? Lyssna på Anna Aldehag Med dr. och enhetschef på Socialstyrelsen och Emma Hultén, Hälsoinformatiker på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen (190603).
Skönhetsingrepp blir allt vanligare men individens skydd vid den här typen av behandlingar är idag ganska svagt och patientsäkerheten måste öka. Hur ska det gå till? Och vad ska patienten tänka på? Lyssna på Helena Nilsson, utredare på Konsumentverket, Ulf Samuelsson, ordförande för Estetiska injektionsrådet, Petra Peterson, vice ordförande för Svensk plastikkirurgisk förening, och Louise Follin Johannesson, jurist på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (190517)
Andelen placerade barn som behandlas med olika mediciner är hög och fortsätter att öka. Hur kan medicineringen skötas på ett säkert sätt och vad är det som gäller juridiskt och praktiskt kring egenvård på HVB hem? Lyssna på Björn Ramel - barnpsykiater från Malmö om sitt ansvar som föreskrivare och Anahita Kolahdozan , Boendechef på Vårljus HVB hem i Stockholm om hur de hanterar medicineringen. Jesper Symreng - jurist inom socialjuridik på Socialstyrelsen berättar vad lagen säger. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen. (190503).
Omkring 800 000 personer i Sverige har astma och 400 000 -700 000 personer KOL. Varje år dör omkring 3 000 personer till följd av KOL och dödligheten ökar, i synnerhet bland kvinnor. Det gjorde att Socialstyrelsen år 2015 tog fram nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL. Utvärderingen tre år senare visar att långt ifrån alla verksamheter följer rekommendationerna. Lyssna på Ann Ekberg-Jansson docent Sahlgrenska akademien och överläkare samt registerhållare Luftvägsregistret och Christina Boman, utredare på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.
Ungefär 1100 personer tar sitt liv varje år. Många fler försöker, många fler funderar över det. Hur upptäcker vi personer som är i riskzonen för suicid? Vilka är de viktiga frågorna för att fånga upp dem? Lyssna på Bo Runesson, överläkare på S:t Görans Sjukhus och professor i psykiatri på Karolinska Institutet, Charlotta Brunner, chefsläkare Region Kalmar län och Elizabeth Åhsberg, utredare på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen (190208).
Idag lever ca 400 000 personer över 65 år i digitalt utanförskap och riskerar att stängas ute från flera delar av samhället. Hur kan kommunen arbeta för att öka digital tillgänglighet och även kompetens hos äldre personer? Kan användning av dator och internet minska ensamhet? Lyssna på Christel Lynch från Folkhälsomyndigheten, Gunilla Fahlström från SBU och Carina Gustafsson från Socialstyrelsen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen (190112).